Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Mezar taşları kayıt altına alınıyor

DÜNYA 26.01.2023 - 18:21, Güncelleme: 26.01.2023 - 18:23
 

Mezar taşları kayıt altına alınıyor

Havran ilçesi mezarlığında yer alan Osmanlı Mezarlarının taşları akademik bir çalışma ile kayıt altına alınıyor.
Havran ilçesi mezarlığında yer alan Osmanlı Mezarlarının taşları akademik bir çalışma ile kayıt altına alınıyor. Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Havran Belediyesinin katkılarıyla ortaklaşa yürütülecek proje dahilinde 65 dönümlük bir alanda konuşlu ilçe mezarlığının taşlarındaki yazıların günümüz diline çevrilmesiyle Havran’ın son 250 yılına, soy ağaçlarına, salgın hastalıklarına ve ilçede yaşanmış kimi kitlesel felaketlere de ışık tutulması hedefleniyor. 4’ü Profesör 10 kişilik ekip tarafından başlanan çalışmalarda 2 binin üzerinde Osmanlı Mezarlarına ait taşlarının envanteri çıkarılarak dijital ortama taşınacak. Ayrıca mezar taşlarının üzerindeki eski yazılar da dilimize çevrilecek ilçenin yakın tarihine ışık tutulacak. 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan projede Osmanlı Mezar taşları tek tek numaralandırılarak kayıt altına alındıktan sonra dijital ortama aktarılarak üzerlerine karekod konularak mezarlığı ziyaret edenlerin telefonları ile bu kare kodları okutarak o mezarın kime ait olduğunu, taşın üzerinde ne yazdığını öğrenebileceği bildirildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Vehbi Günay, Havran Mezarlığının Batı Anadolu'da korunmuş durumdaki büyük mezarlıklardan birisi olduğunu söyledi.
Havran ilçesi mezarlığında yer alan Osmanlı Mezarlarının taşları akademik bir çalışma ile kayıt altına alınıyor.

Havran ilçesi mezarlığında yer alan Osmanlı Mezarlarının taşları akademik bir çalışma ile kayıt altına alınıyor.

Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Havran Belediyesinin katkılarıyla ortaklaşa yürütülecek proje dahilinde 65 dönümlük bir alanda konuşlu ilçe mezarlığının taşlarındaki yazıların günümüz diline çevrilmesiyle Havran’ın son 250 yılına, soy ağaçlarına, salgın hastalıklarına ve ilçede yaşanmış kimi kitlesel felaketlere de ışık tutulması hedefleniyor.


4’ü Profesör 10 kişilik ekip tarafından başlanan çalışmalarda 2 binin üzerinde Osmanlı Mezarlarına ait taşlarının envanteri çıkarılarak dijital ortama taşınacak. Ayrıca mezar taşlarının üzerindeki eski yazılar da dilimize çevrilecek ilçenin yakın tarihine ışık tutulacak. 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan projede Osmanlı Mezar taşları tek tek numaralandırılarak kayıt altına alındıktan sonra dijital ortama aktarılarak üzerlerine karekod konularak mezarlığı ziyaret edenlerin telefonları ile bu kare kodları okutarak o mezarın kime ait olduğunu, taşın üzerinde ne yazdığını öğrenebileceği bildirildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Vehbi Günay, Havran Mezarlığının Batı Anadolu'da korunmuş durumdaki büyük mezarlıklardan birisi olduğunu söyledi.

Balıkesir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve balikesirkulisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.