Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

SUYA FAHİŞ ZAM

GÜNDEM 12.06.2022 - 16:14, Güncelleme: 03.09.2022 - 15:52
 

SUYA FAHİŞ ZAM

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, ay sonu yapılan meclis toplantısında BASKİ’nin suya yapmış olduğu zamla ilgili basın toplantısı yaptı.
Serkan SARI basın toplantısında yaptığı açıklamada; “30 Mayıs 2022 tarihinde BASKİ Genel Kurulunda alınan fahiş zam kararının gerçeklerini kamu oyunu doğru bilgilendirmek adına açıklayacağım. 2021 yılı mayıs ayında ki son fiyat güncellemesinde birinci bölge su fiyatı 3.66 liraydı. 2022 de su fiyatı 5.89 lira olarak güncellendi. He ay TÜF oranında zaten faturalara ekleme yapılıyordu. Bu yüzde 60’ın üzerinde zam demektir. Yapılan bu zam üzerine yeniden bir zam yaparak 9.42 TL’ye yükseltti. Buradan şu sonuç çıkıyor, bir yıl içerisinde suya yüzde 157 oranında zam yapıldı. TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyo oranı 73,5 ama ENAG’ın açıklamış olduğu rakam ise 160 idi. Yücel YILMAZ  ENAG2ın oranını baz almış olacak ki bu oranda zam yapmış gibi görünüyor. Bu durum bir çelişki oluşturuyor. TÜİK2i kabul etmiş olsaydı 573,5 olması gerekirdi. Biz burada uygulanan rakamları Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri ile kıyasladığımızda CHP belediyelerinin rakamlarının düşük olduğunu görüyoruz. Mesela; Ankara’ da 7.40 TL , İstanbul’da 8.33 TL , Adana’da 6.22 TL, Mersin’de 4.52 TL. Bu rakamlar 1 ton suyun bedelleri. Ayrıca son alınan zam kararını hemen uygulamaya geçirerek vatandaşı zora soktular. Oysa yasa derki; alınan karar hayata geçtiği gün kesinleşir. Yani zam kararı aldıktan sonraki zaman dilimi içerisinde uygulanır. Fakat BASKİ ve Büyükşehir Belediyesi yönetimi daha zam resmi yürürlüğe girmeden kanunsuz şekilde su tarifesini faturalara yansıtarak yeni faturaları zamlı tarifeden herkese gönderdi. Bu durum kanunsuzdur. Hatta yeni alınan zam kararına TÜFE oranında bir zam daha yaparak 10.12 TL ye çıkardılar. Ayrıca BASKİ 300 milyonluk borçlanma yetkisi aldı. Hem zam yaptı hem de borçlanma kararı almış oldular. Biz bu duruma itiraz ettik ama dinletemedik” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, ay sonu yapılan meclis toplantısında BASKİ’nin suya yapmış olduğu zamla ilgili basın toplantısı yaptı.

Serkan SARI basın toplantısında yaptığı açıklamada; “30 Mayıs 2022 tarihinde BASKİ Genel Kurulunda alınan fahiş zam kararının gerçeklerini kamu oyunu doğru bilgilendirmek adına açıklayacağım. 2021 yılı mayıs ayında ki son fiyat güncellemesinde birinci bölge su fiyatı 3.66 liraydı. 2022 de su fiyatı 5.89 lira olarak güncellendi. He ay TÜF oranında zaten faturalara ekleme yapılıyordu. Bu yüzde 60’ın üzerinde zam demektir. Yapılan bu zam üzerine yeniden bir zam yaparak 9.42 TL’ye yükseltti. Buradan şu sonuç çıkıyor, bir yıl içerisinde suya yüzde 157 oranında zam yapıldı.

TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyo oranı 73,5 ama ENAG’ın açıklamış olduğu rakam ise 160 idi. Yücel YILMAZ  ENAG2ın oranını baz almış olacak ki bu oranda zam yapmış gibi görünüyor. Bu durum bir çelişki oluşturuyor. TÜİK2i kabul etmiş olsaydı 573,5 olması gerekirdi.

Biz burada uygulanan rakamları Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri ile kıyasladığımızda CHP belediyelerinin rakamlarının düşük olduğunu görüyoruz. Mesela; Ankara’ da 7.40 TL , İstanbul’da 8.33 TL , Adana’da 6.22 TL, Mersin’de 4.52 TL. Bu rakamlar 1 ton suyun bedelleri.

Ayrıca son alınan zam kararını hemen uygulamaya geçirerek vatandaşı zora soktular. Oysa yasa derki; alınan karar hayata geçtiği gün kesinleşir. Yani zam kararı aldıktan sonraki zaman dilimi içerisinde uygulanır. Fakat BASKİ ve Büyükşehir Belediyesi yönetimi daha zam resmi yürürlüğe girmeden kanunsuz şekilde su tarifesini faturalara yansıtarak yeni faturaları zamlı tarifeden herkese gönderdi. Bu durum kanunsuzdur. Hatta yeni alınan zam kararına TÜFE oranında bir zam daha yaparak 10.12 TL ye çıkardılar. Ayrıca BASKİ 300 milyonluk borçlanma yetkisi aldı. Hem zam yaptı hem de borçlanma kararı almış oldular. Biz bu duruma itiraz ettik ama dinletemedik” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve balikesirkulisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.