KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir KESKİN Kurban Bayramında beslenme ile ilgili açıklamada bulundur. KESKİN yaptığı açıklamada; “Kurban Bayramında ve sonrasındaki günlerde et tüketimi artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Et, besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra sindirimi zor bir besindir. Şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olabilmektedir. Özellikle rigor mortis olarak adlandırılan ölüm sertliğinin geçmesi için kesim sonrası, etin 24 saat 0-5 derecede bekletilmesi; mide rahatsızlıklarının yaşanmaması ve lezzet artışı açısından önem arz etmektedir. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için; su tüketimi ve lif içeriği yüksek olan sebze, meyve tüketimi bayram sürecince de ihmal edilmemelidir.

Bayramda tüketilen et miktarının yanı sıra ete uygulanacak pişirme yöntemi de önem taşımaktadır. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uymalı, porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir” dedi.