203 MİLYONLUK TABELASIZ İNŞAAT

İhale için firmalar evrakları alıp hazırlık yapıyorlar ve ihale komisyonu gözetiminde ihale yapılıyor. İhaleye 3 firma rakamsal olarak teklifte bulunuyor, ve en düşük rakamı veren YAŞAR KONUT İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ, BANDIRMA DOĞAN YAPI MALZEMELERİ İNŞAAT TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İş Ortaklığı ihaleyi alıyor. 23.06.2023 tarihinde sözleşme imzalanıyor, 04.07.2023 tarihinde iş teslimi yapılıyor ve 10.09.2025 tarihine kadar teslim et deniliyor.

Buraya kadar olan kısım ne ve resmi verilerden oluşan kısmı. Şimdi gelelim işin daha magazinsel bölümüne. Balıkesir Üniversitesi Hastanesi Acil Kapısının karşısındaki alan yeni ek hastane binası yapılması için belirlenen alan olarak ihaleyi alan firmaya teslim ediliyor.  Firma kepçesini getiriyor ve kazmaya başlıyor. Derinlere indikçe alttan su çıkmaya başlıyor. Bunun üzerine edindiğimiz bilgiye göre firma kazıyı durduruyor. Ama inşaat alanının etrafını tam güvenlik tedbiri almadan, isteyenin rahatça girebileceği şekilde boş bırakarak inşaat çalışmasını durduruyor.

İyi de o çukurlar ne olacak? Hastaneye gelen kişi zaten duman olmuş durumda, çoluk çocuk herkes orada, psikiyatrik sorunu olanlar orada, bunalımda olanlar orada. Birisi burada ne varmış diye girse ve çukura düşüp kalsa ne olur? Bunun sorumlusu kim olur?

Şimdi buradan hem rektör hocaya hem de ihaleyi alan firmaya kamu adına sormak lazım;

Şantiye şefi nerede?

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında şantiye girilmez uyarısı levhaları nerede?

Tüm şantiye alanının çevresi gerekli ve usulüne uygun şekilde kapatıldı mı?

Şantiye binası neresi?

İşi yapan firma elektriği nerenden alıyor, yeni pano kuruldu mu ve güvenlik tedbiri alındı mı? uyarı levhaları asıldı mı?

İş sağlığı  ve güvenliği tedbirleri kapsamında temel kazı tedbirleri alındı mı, kat döşeme kenarlarına güvenlik şeritleri çekildi mi, yoksa ihmal mi edildi?

Her inşaat projesi, başlamadan önce gerekli olan belediye izinleri ve diğer resmi onaylar alınmalıdır, tüm izinler alındı mı?

        Ruhsat ve projelerin yapı alanında şantiye binasında bulundurulması, inşaat süreçlerinin yasal düzenlemelere uygun ilerlediğini doğrulamak adına oldukça önemlidir. Bu belgelerin göz önünde bulundurulması gereken tabela üzerine asılması da gerekmektedir. Mal sahibi, mimar, statik uzmanı, elektrik-tesisat mühendisi, ısı yalıtım proje müellifi, yapı denetim şirketi ve müteahhidin isimleri ile inşaat ruhsatı numarası ve tarihi gibi bilgiler bu tabelada yer almalıdır. Peki 203 milyonluk bu işin tabelası nerede?