Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir’de Anıldı

EĞİTİM 03.11.2022 - 17:58, Güncelleme: 03.11.2022 - 17:58
 

Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir’de Anıldı

Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir’de Anıldı
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi ile Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) tarafından başlatılan “Şiir ve Edebiyat Buluşmaları” program dizisinin ilki gerçekleştirildi. Balıkesir’de 13 yıl görev yapan eğitimci, fikir adamı, yazar ve sosyolog Seyyid Ahmet Arvasi'yi anma etkinliği yapıldı. Balıkesir İl Halk Kütüphanesi ve Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği salonlarında gerçekleştirilen anma etkinliğine Seyyid Ahmet Arvasi üzerine çalışmaları ve kitapları olan Eğitimci Yazar Mustafa Kuvancı konuşmacı olarak katıldı. Kuvancı, Arvasi Hoca’nın 1959 yılında Balıkesir’e tayinle geldiğini ve 1972’ye kadar Balıkesir’de görev yaptığını ifade ederek, şehrin eğitim ve fikir hayatına damgasını vurmuş bir münevver olduğunu belirtti. Arvasi Hoca hakkında bilgi veren Mustafa Kuvancı, hocanın öğrencileriyle anılarını anlatarak, nasıl örnek bir insan olduğunu da vurguladı. Ayrıca Ahmet Arvasi’nin ilk kitapları olan İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri, Kendini Arayan İnsan, İnsan ve İnsan Ötesi adlı eserlerini Balıkesir’de kaleme aldığını belirten Kuvancı, 44 maddeden oluşan İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri adlı kitapçığın, Türk İslam Ülküsü’nün iskeleti mahiyetinde olduğunu söyledi. Seyyid Ahmet Arvasi’nin Okumaları, Arvasi’nin eserlerinde okuyucularına bir kapı araladığını söyleyen Kuvancı şöyle devam etti: "Kitaplarında Doğu’nun ve Batı’nın sosyologlarının, felsefecilerinin, bilim insanlarının görüşlerini bize aktararak yol gösterir. Öğrencilerinden Sakin Öner, eğitimci Arvasi için şöyle der: 'Doğu ve Batı’nın bütün psikolog, sosyolog ve filozoflarının fikirlerini çok iyi bildiğinden, onunla tartışma cesareti gösterenler sürekli kaybediyorlardı.' Onun ders anlatışını öğrencileri şöyle özetler: 'Sınıfta dolaşır, Doğu’nun ve Batı’nın düşünce insanlarının fikirlerini aktarır, sonra bunlardan kendisi bir sonuç çıkarırdı.' O bir öğretmendir. Kitaplarında da sınıfta ders anlattığı ifadeyi görmemiz mümkündür. Arvasi’nin bilgi ve birikimini mantık süzgecinden geçirerek nakletmesi tüm eserlerinde mevcuttur. Okumalarına bakarsak, Eflatun’dan Emile Durkheim’e, Machiavelli’den Zimmerman’a, İbni Haldun’dan Karl Marks’a, Nietzsche’den Rabbani’ye, J. J. Rousseau’dan Mevlana’ya, S. Freud’dan İmam-ı Azam’a geniş bir yelpaze görürüz. Eserlerinde yaptığı alıntıları kaynak vererek belirtmesindeki amaç da bizi araştırmaya sevk etmek, ufkumuzu açmak, kalıplarımızı kırmak içindir. Müslüman’ın dünyaya ve olaylara geniş bir açıdan bakmasını ister." dedi.  
Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir’de Anıldı

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi ile Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) tarafından başlatılan “Şiir ve Edebiyat Buluşmaları” program dizisinin ilki gerçekleştirildi. Balıkesir’de 13 yıl görev yapan eğitimci, fikir adamı, yazar ve sosyolog Seyyid Ahmet Arvasi'yi anma etkinliği yapıldı.


Balıkesir İl Halk Kütüphanesi ve Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği salonlarında gerçekleştirilen anma etkinliğine Seyyid Ahmet Arvasi üzerine çalışmaları ve kitapları olan Eğitimci Yazar Mustafa Kuvancı konuşmacı olarak katıldı. Kuvancı, Arvasi Hoca’nın 1959 yılında Balıkesir’e tayinle geldiğini ve 1972’ye kadar Balıkesir’de görev yaptığını ifade ederek, şehrin eğitim ve fikir hayatına damgasını vurmuş bir münevver olduğunu belirtti. Arvasi Hoca hakkında bilgi veren Mustafa Kuvancı, hocanın öğrencileriyle anılarını anlatarak, nasıl örnek bir insan olduğunu da vurguladı. Ayrıca Ahmet Arvasi’nin ilk kitapları olan İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri, Kendini Arayan İnsan, İnsan ve İnsan Ötesi adlı eserlerini Balıkesir’de kaleme aldığını belirten Kuvancı, 44 maddeden oluşan İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri adlı kitapçığın, Türk İslam Ülküsü’nün iskeleti mahiyetinde olduğunu söyledi.

Seyyid Ahmet Arvasi’nin Okumaları, Arvasi’nin eserlerinde okuyucularına bir kapı araladığını söyleyen Kuvancı şöyle devam etti: "Kitaplarında Doğu’nun ve Batı’nın sosyologlarının, felsefecilerinin, bilim insanlarının görüşlerini bize aktararak yol gösterir.

Öğrencilerinden Sakin Öner, eğitimci Arvasi için şöyle der: 'Doğu ve Batı’nın bütün psikolog, sosyolog ve filozoflarının fikirlerini çok iyi bildiğinden, onunla tartışma cesareti gösterenler sürekli kaybediyorlardı.' Onun ders anlatışını öğrencileri şöyle özetler: 'Sınıfta dolaşır, Doğu’nun ve Batı’nın düşünce insanlarının fikirlerini aktarır, sonra bunlardan kendisi bir sonuç çıkarırdı.' O bir öğretmendir. Kitaplarında da sınıfta ders anlattığı ifadeyi görmemiz mümkündür. Arvasi’nin bilgi ve birikimini mantık süzgecinden geçirerek nakletmesi tüm eserlerinde mevcuttur. Okumalarına bakarsak, Eflatun’dan Emile Durkheim’e, Machiavelli’den Zimmerman’a, İbni Haldun’dan Karl Marks’a, Nietzsche’den Rabbani’ye, J. J. Rousseau’dan Mevlana’ya, S. Freud’dan İmam-ı Azam’a geniş bir yelpaze görürüz. Eserlerinde yaptığı alıntıları kaynak vererek belirtmesindeki amaç da bizi araştırmaya sevk etmek, ufkumuzu açmak, kalıplarımızı kırmak içindir. Müslüman’ın dünyaya ve olaylara geniş bir açıdan bakmasını ister." dedi.
 

Balıkesir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve balikesirkulisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.