Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Kirlilik Ve Koku Edremitin Büyük Yarası!

GÜNDEM 24.08.2022 - 16:46, Güncelleme: 03.09.2022 - 15:52
 

Kirlilik Ve Koku Edremitin Büyük Yarası!

Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk ve Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan Edremit’in yaz ayları geldiğinde artan nüfusla beraber alt yapı eksikliğinin ortaya çıkması ve denizin kirliliğinin artması konusunda yetersiz önemler alındığından dolayı şikayetçi olduklarını bildirdi.
Edremit Körfezi’nde deniz kirliliği yazın nüfus yoğunluğunun artması ile görünür hale geliyor, kışın ise doğa kendisini bir parça toparlasa da sonraki sene tekrar nüfus yığılması başlayınca kirlilik yine ortaya çıkmaktadır. 165 bin sürekli ikamet eden nüfusu olan Edremit, yazın 1 milyon kişiye ulaşmakta olup, tüm altyapı yatırımları ise, sürekli ikamet eden nüfusa göre yapıldığı için, yazın bu yükü kaldırmaları mümkün olmuyor. Üstelik pandemi nedeniyle ilçemizdeki yazlık konutlarda kalmayı tercih edenlerin sayısı da artıyor ve kış nüfusu ilçemizde birkaç yıldır 400 bini buluyor. Doğalgaz dağıtımının yaygınlaşmasıyla birlikte, bu sayının daha da artması kaçınılmaz görülmektedir. Biyolojik Arıtma Tesisi Şart! Saygın Öztürk ve Necdet uçan yaptıkları açıklamada, “Körfez’de toplam 10 adet, ilçede ise 3 adet BASKİ’ye ait Atıksu Arıtma Tesisi bulunmakta, ayrıca site ve otellere ait yüzlerce küçük özel arıtma bunuyor. Bunlar hem kabiliyet ve hem de kapasite açısından yetersizdir. Edremit Körfezi, dar su yollarıyla açık denize bağlanan bir hassas su alanı ve burada mutlaka İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri inşa edilmesi gerekiyor. “Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği” de açıkça bunu söylemektedir. Kapasite olarak da mevcut tesisler yetersiz kalmakta, örneğin Zeytinli Arıtma Tesisi 110 bin kişi kapasiteli ama yazın belli dönemlerde 600 bin kişinin yükü biniyor. Hesap ortada tesisin hemen arkasındaki by-pass borusu ve Edremit Çayı durumun ne kadar kötü olduğunu göstermektedir. Balıkesir Büyük Şehir Belediyesinin 2 senedir balçıkları alması kokunun giderilmesini sağlamadı. Halk “bu koku bir türlü neden sona ermedi?” diye sormakta balçıkların alınması değil balçıkların oluşum sebebinin ortadan kalkması önemlidir. Yeni konutlar, yeni nüfus ilave oldukça, bu sıkıntılar daha da büyüyor. Körfez’de ciddi bir kirlilik sorunu oluşmaktadır.” dedi. Mahkeme Yolu Görünüyor! Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk ve Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan yaptığı son açıklamaya şu şekilde; “Bu kirliliğin bağımsız bir analiz kurumunca tespit edilebilmesini temin etmek için 2021 Temmuz ayında Edremit Belediyesi’ne bir dilekçe ile başvurarak “birlikte yapalım” demiştik. Fakat çok da anlamlı bir yanıt alamadık, geçiştirildi bu talebimiz. O nedenle, bu sene Edremit Çevre Derneği olarak analizleri kendi imkanlarımızla karşılamak suretiyle yaptırdık ve Balıkesir Tabip Odası’nın da değerlendirmeleriyle birlikte kamuoyuna olduğu gibi aktarmayı görev biliyoruz. Bu tespitleri ve açıklamamızı, yaz turizminin bitmesine yakın bir döneme denk getirdik. Elbette turizm işletmelerine zarar vermeyi düşünmüyoruz ama halk sağlığını da korumak zorundayız. En önemlisi ise, seneye tekrar aynı kirlenmeyle, hatta daha da arttığını görerek başlamak istemiyoruz. Artık bu çözümsüzlüğe bir son verilmesi gerekiyor.  
Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk ve Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan Edremit’in yaz ayları geldiğinde artan nüfusla beraber alt yapı eksikliğinin ortaya çıkması ve denizin kirliliğinin artması konusunda yetersiz önemler alındığından dolayı şikayetçi olduklarını bildirdi.

Edremit Körfezi’nde deniz kirliliği yazın nüfus yoğunluğunun artması ile görünür hale geliyor, kışın ise doğa kendisini bir parça toparlasa da sonraki sene tekrar nüfus yığılması başlayınca kirlilik yine ortaya çıkmaktadır. 165 bin sürekli ikamet eden nüfusu olan Edremit, yazın 1 milyon kişiye ulaşmakta olup, tüm altyapı yatırımları ise, sürekli ikamet eden nüfusa göre yapıldığı için, yazın bu yükü kaldırmaları mümkün olmuyor. Üstelik pandemi nedeniyle ilçemizdeki yazlık konutlarda kalmayı tercih edenlerin sayısı da artıyor ve kış nüfusu ilçemizde birkaç yıldır 400 bini buluyor. Doğalgaz dağıtımının yaygınlaşmasıyla birlikte, bu sayının daha da artması kaçınılmaz görülmektedir.

Biyolojik Arıtma Tesisi Şart!

Saygın Öztürk ve Necdet uçan yaptıkları açıklamada, “Körfez’de toplam 10 adet, ilçede ise 3 adet BASKİ’ye ait Atıksu Arıtma Tesisi bulunmakta, ayrıca site ve otellere ait yüzlerce küçük özel arıtma bunuyor. Bunlar hem kabiliyet ve hem de kapasite açısından yetersizdir. Edremit Körfezi, dar su yollarıyla açık denize bağlanan bir hassas su alanı ve burada mutlaka İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri inşa edilmesi gerekiyor. “Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği” de açıkça bunu söylemektedir.

Kapasite olarak da mevcut tesisler yetersiz kalmakta, örneğin Zeytinli Arıtma Tesisi 110 bin kişi kapasiteli ama yazın belli dönemlerde 600 bin kişinin yükü biniyor. Hesap ortada tesisin hemen arkasındaki by-pass borusu ve Edremit Çayı durumun ne kadar kötü olduğunu göstermektedir.

Balıkesir Büyük Şehir Belediyesinin 2 senedir balçıkları alması kokunun giderilmesini sağlamadı. Halk “bu koku bir türlü neden sona ermedi?” diye sormakta balçıkların alınması değil balçıkların oluşum sebebinin ortadan kalkması önemlidir.

Yeni konutlar, yeni nüfus ilave oldukça, bu sıkıntılar daha da büyüyor. Körfez’de ciddi bir kirlilik sorunu oluşmaktadır.” dedi.

Mahkeme Yolu Görünüyor!

Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk ve Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan yaptığı son açıklamaya şu şekilde;

“Bu kirliliğin bağımsız bir analiz kurumunca tespit edilebilmesini temin etmek için 2021 Temmuz ayında Edremit Belediyesi’ne bir dilekçe ile başvurarak “birlikte yapalım” demiştik. Fakat çok da anlamlı bir yanıt alamadık, geçiştirildi bu talebimiz. O nedenle, bu sene Edremit Çevre Derneği olarak analizleri kendi imkanlarımızla karşılamak suretiyle yaptırdık ve Balıkesir Tabip Odası’nın da değerlendirmeleriyle birlikte kamuoyuna olduğu gibi aktarmayı görev biliyoruz.

Bu tespitleri ve açıklamamızı, yaz turizminin bitmesine yakın bir döneme denk getirdik. Elbette turizm işletmelerine zarar vermeyi düşünmüyoruz ama halk sağlığını da korumak zorundayız. En önemlisi ise, seneye tekrar aynı kirlenmeyle, hatta daha da arttığını görerek başlamak istemiyoruz. Artık bu çözümsüzlüğe bir son verilmesi gerekiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve balikesirkulisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.